Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Resistent tuberkulos sprider sig

Annons

Tuberkulos som är resistent mot flera mediciner sprider sig nu över världen. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är siffrorna de högsta som har uppmätts och allra värst är läget i nordvästra Ryssland, framför allt i Murmansk och Pskov. Uppskattningsvis dör ett par miljoner människor varje år i tuberkulos. Och på senare år har en allt större del av tuberkelbakterierna blivit motståndskraftiga, resistenta, mot flera av de mediciner som används.

Enligt WHO är 28,3 procent av tuberkulosfallen i det ryska distriktet Murmansk och 27,3 procent av fallen i ryska Pskov, multiresistenta. Bland länder toppar Moldavien med 19,4 procent multiresistenta fall, följt av Estland med 15,4 procents multiresistens. Men allra mest oroväckande är den extremt resistenta tuberkulosen som kallas XDR-TV, som blev känd för fyra år sedan efter ett utbrott i Sydafrika. WHO uppskattar att 25 000 människor årligen drabbas av XDR-TB.

Annons
Annons

Sverige tillhör de mest förskonade länderna i världen vad gäller tuberkulos. Men andelen fall ökar även hos oss för varje år. Merparten av de drabbade kommer från länder där sjukdomen är vanligare, men även äldre personer som är födda i Sverige blir sjuka. Trenden är att smittan sprider sig i Sverige, om än i begränsad omfattning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.