Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Rekordhög ökning av antalet hiv-fall i Europa

Aldrig har så många insjuknat i hiv i Europa som under 2014. Särskilt Ryssland är ett drabbat land med 85 250 nya hiv-fall under 2014. Det visar en rapport från EU-organet European Centre for disease prevention control – ECDC som sedan 1980-talet registrerat nya hiv-fall.
Annons

Under 2014 insjuknade 142 197 människor i hiv i 50 av Europas länder. Aldrig tidigare har så många människor drabbats av den svåra virusinfektionen. Medan antalet fall av hiv minskar i Västeuropa så blir det bara värre i Europa. Särskilt Ryssland är drabbat där det skett en fördubbling av antalet nya hiv-fall från 2005 till 2014. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Ryssland tackade nej till hjälp

Till Svenska Dagbladet säger professorn i global infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, Anna Mia Ekström, att ökningen i Ryssland beror att det blir vanligare att injicera droger och att det inte erbjuds vård till behövande. Hon säger också att det beror på att Ryssland tackat nej till hjälp från Globala fonden som tidigare stöttat ryska frivilligorganisationer med pengar till sprutbytesinsatser. Något som enligt professorn kan bero på att Ryssland inte vill bli associerade med fattiga länder som tar emot hjälp från Globala fonden.

Hiv ökar bland unga homosexuella män

Ökningen av nya hiv-fall är störst i Östeuropa. Också Ukraina och Estland är hårt drabbade av nya fall av hiv. Lägst smittspridning är det i Makedonien, Serbien och Slovakien. Där får mellan 400 och 500 personer hiv varje år.

Annons
Annons

Särskilt unga homosexuella män i Europa tenderar att bli smittade av hiv. Enligt professor Anna Mia Ekström beror det på kunskapsbrister, ökad sexuell aktivitet och mindre respekt för hiv-smittan.

Det har även skett en viss ökning av antalet hiv-smittade kvinnor i Östeuropa.

Enligt FN-organet UNAIDS är Sverige det enda land i världen som klarar de mål som bland annat handlar om att 90 procent av alla som lever med hiv ska vara i behandling år 2020.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons