Regeringen förbereder för att kunna stänga verksamheter vid en tredje våg

Regeringen förbereder sig nu för att kunna stänga ner flera olika verksamheter om Sverige skulle drabbas av en tredje våg. Det skulle exempelvis kunna innebära stängning av varuhus, gym, temaparker och butiker. Det meddelade socialminister och kultur- och idrottsminister under en presskonferens. 


Publicerad den: 2021-02-17
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Regeringen förbereder för att kunna stänga verksamheter vid en tredje våg
Annons

Under onsdagen (17 februari) skickades en remiss om en utvidgad nedstängningsförordning som genom ett regeringsbeslut skulle möjliggöra en mer omfattande nedstängning i det svenska samhället, det meddelade socialministern Lena Hallengren (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP)under en presskonferens. 

– Den sjunkande smittspridningen har avstannat. Det är oroväckande. Det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridning, säger Lena Hallengren. 

Exakt vad som krävs för att dessa verksamheter ska stängas ner är dock ännu oklart. Men socialministern menar att det kan bli aktuellt att stänga ner delar av landet. 

Ett annat förslag som regeringen har är att kommunerna ska få befogenhet att besluta om förbud mot att vistas på platser där det kan finnas en risk för trängsel. 

Annons
Annons

Maxgräns för deltagare bestäms utifrån olika faktorer

Andra förslag gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Bland annat vill regeringen att man ska kunna begränsa antalet deltagare på ett säkert sätt utifrån smittskyddssynpunkt. Men antalet deltagare ska kunna variera beroende på hur tillställningen är anordnad och vilka förutsättningar som finns.

Maxgränsen för deltagare föreslås därför bestämmas utifrån olika faktorer, såsom om tillställningen är inomhus, inomhus med sittplatser, utomhus eller om det är ett motionslopp eller idrottstävling.

– Istället för en fast gräns för alla sammankomster och offentliga tillställningar så skulle det finnas möjlighet att ta emot lite mer publik om man anvisar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Konsthallar och museer rekommenderas också att öppna på säkert sätt, genom att förhålla sig till samma regler som butiker och gym (från 11 mars). 

Nöjesparker, djurparker och temaparker föreslås istället omfattas av ett mer övergripande regelverk.

  Källor

 • SVT - https://www.svt.se/kultur/nya-atgarder-gallerior-gym-och-restauranger-kan-stanga

 • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/artikel/nya-restriktioner-vantar-infor-en-tredje-vag
 • Regeringen - https://www.regeringen.se/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Kristina 2021-02-17 16:25 (6 månader sen)

  Det enda som hjälper är att se till att ALLA är på ett visst avstånd från andra.
  Lockdown är fel, fungerar inte i långa loppet. Är skadligt på olika sätt.
  Låt Sjukvårdens experter ta över nu. Politik är värdelöst.

 • Avatar Mandana 2021-02-17 13:39 (6 månader sen)

  Hoppas inte detta sker