Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ovanligt hög andel hepatit C-smittade i Sverige

Flera patienter har väntat i decennier på att behandling av hepatit C ska komma. Nu när bot finns är det ändå många som blir nekade behandling. "Det är ledsamt", säger infektionsläkaren Soo Aleman och understryker att fler måste få behandling om Sverige ska ha möjlighet att nå WHO:s mål att eliminera hepatit C till år 2030.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-07-26

Annons

– Det finns inget skäl till att inte ge alla med hepatit C behandling. Det finns så gott som inget område inom medicin där vi kan bota en kronisk sjukdom så som det är möjligt med hepatit C. Inte bromsa utan bota och med dagens direktverkande antivirala läkemedel sker behandlingen utan jobbiga biverkningar, säger Soo Aleman, överläkare inom gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Hon menar att det i dagsläget bara är 40 procent av hepatit C-patienterna som får tillgå behandlingen.

– Vi har en ovanligt hög andel hepatit C-smittade i Sverige. Flera patienter har väntat i 30 år på att den här typen av behandling ska komma, och nu när den finns får de den ändå inte. Det är ledsamt, säger Soo Aleman.

Annons
Annons

Saknas nationell strategi mot hepatit C

Våren 2017 överlämnade åtta experter inom beroendefrågor och infektionsmedicin ett konsensusdokument till Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Socialutskottet. Där beskriver experterna kraften av att behandla alla som smittats av hepatit C via injicering. Det skulle öka Sveriges möjlighet att nå WHO:s mål att eliminera hepatit C till år 2030, menar de. Målet innebär en 90-procentig minskning av nya fall och en 65 procents minskad dödlighet till följd av hepatit C.

Soo Aleman tycker det är märkligt att Sverige saknar en nationell strategiplan. Något som krävs för att minska smitta och återsmitta.

– Nu finns det bara bra vård i de landsting där det finns eldsjälar. I det här avseendet är Sverige i bakvattnet, säger hon.

Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande vid Socialutskottet, medger att vården inte är jämlik vad gäller personer med hepatit C. Men någon nationell strategiplan kan hon inte utlova.

Annons
Annons

– Det gäller en diskriminerad grupp i samhället. Det handlar inte om ojämlik beroendevård utan om ojämlik vård och det ska vi jobba emot. Man måste titta på vem som ska ta tag i det här utifrån ett behovsperspektiv, säger Anna-Lena Sörenson.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-01-15 06:06 (5 år sen)

    jag var tvungen att åka till indien och skaffa medecin själv har väntat 18 år för att få behandling men hela tiden blivigt nekadd den nu är jag fri från viruset men själsligt och psykist har den get mig R för livet

  • Avatar Tidigare användare 2019-01-15 06:14 (5 år sen)

    jag var tvungen att åka till indien och skaffa medecin själv har väntat 18 år för att få behandling men hela tiden blivigt nekadd den nu är jag fri från viruset men själsligt och psykist har den get mig R för livet

  • Avatar Tidigare användare 2017-07-30 08:48 (7 år sen)

    Jag har fått C-hepatit behandling med ett väldigt lyckat resultat. Då när jag påbörjade behandlingen fanns ett krav om minst fem års drogfrihet från narkotika, vilket jag uppfyllde. Nu har jag varit drogfri från narkotika i tjugo år och kommer aldrig att återfalla igen.

  • Avatar Tidigare användare 2017-07-26 12:12 (7 år sen)

    Jag känner mig väldigt uppgiven av att bli nekad behandling trots behov och många år (över 10 år) så jag väntar och hoppas att jag ska klara mig utan komplikationer


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.