Nyhet | Infektion

Oro kring resistent malariaparasit

Det har kommit fram att fler malariapatienter inte längre får effekt av medicinen. En ny studie talar för resistens vilket skulle innebära en framtida katastrof för Afrika och andra malariadrabbade platser.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-22
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det är den Nobelprisbelönade artemisinin-kombinationsbehandlingen, ACT, som flera malariapatienter i Zambia inte längre reagerar på. Detta rapporterar Sveriges Radio. Malariaparasiten är redan resistent i Sydostasien och nu fasar många över att detsamma har inträffat i Afrika.
– Vi tror att det kanske är det första tecknet på något som kan bli värre framöver, säger Colin Sutherland som leder malariaresistensforskningen vid London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Fler studier krävs

En missionsgrupp i Zambias djungel slog larm om att allt fler patienter inte blev bra från sin malaria när de fått behandling med ACT. De kontaktade Colin Sutherland som lät göra en pilotstudie på 106 malariasjuka individer i Koti ni Eden. Nästan var femte person kom tillbaka inom två veckor med malariasymptom. Dock krävs det en mer omfattande studie för att kunna dra några säkra slutsatser, något som Colin Sutherland nu planerar inför. Skulle den studien bekräfta resistens står världen inför ett problem då alternativa läkemedel mot malaria är få. FN-målet att utrota sjukdomen på 15 år kommer att bli svårt att nå om parasiterna blir resistenta mot ACT också i Afrika.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons