Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Oklarhet kring en eller två vaccindoser

Annons

Köerna till att få vaccinera sig mot den nya influensan växer utanför vårdcentralerna, men samtidigt våndas man på Läkemedelsverket över om det kan räcka med en spruta i stället för två. Det finns ett flertal studier som pekar på att en spruta räcker och Världshälsoorganisationen håller med, men Jan Liliemark, professor vid Läkemedelsverket är fortfarande tveksam.
– Det man inte ska glömma bort är att det kan komma en andra våg av den här influensan som dels är allvarligare och dels där viruset också kan vara förändrat så att vaccinet inte hjälper lika bra. Då kan det vara en fördel att vara vaccinerad med två doser och att ha ett starkare skydd, säger Jan Liliemark till Ekot.

Enligt Liliemark går det inte att säga när Läkemedelsverkets beslut kommer, men beslutet kommer att få en avgörande betydelse för den svenska sjukvården under den närmaste framtiden. Vid de svenska landsting, som i flera fall blivit överraskade av den stora vaccinationsviljan, växer oron för att vaccinationskampanjen kan bli väldigt lång.
– Det är viktigt för oss med så snabba och tidiga beslut som möjligt, för att man behöver ju planera en viss tid&nbspi förväg. Jag tycker också att det här handlar lite om varför vi vaccinerar, det vill säga för att en dos ger ett väldigt bra skydd, vilket det finns mycket som tyder på, säger Göran Stiernstedt vid Sverige kommuner och landsting.&nbsp

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.