Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Ökat antal fall av listeriainfektioner

Livsmedelsverket rapporterar att antalet personer som drabbats av listeriainfektion har ökat under de senaste månaderna och att mycket tyder på det finns en gemensam okänd smittkälla.
Annons

Enligt verket bör gravida, äldre och de med nedsatt immunförsvar vara uppmärksamma på vilken mat de äter och undvika ”riskprodukter” för att minska risken för infektion. Det kan till exempel vara vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivat smörgåspålägg, patéer, kall färdigmat och dessertostar (mögel- och kittostar) särskilt om de är tillverkade av opastöriserad mjölk.

Listeriabakterien är en tålig bakterie som kan tillväxa i kylskåpstemperatur, den dör dock snabbt vid upphettning till över 70 grader. Risken att smittas av listeria är mycket liten. Men under oktober, november och december rapporterades 41 fall som smittats i Sverige vilket kan jämföras med 25 fall samma period 2012.

Flera av de smittade har en likartad typ av listeriabakterien vilket talar för att det skulle kunna finnas en gemensam smittkälla. Folkhälsomyndigheten har i samarbete med Livsmedelsverket och landets smittskyddsenheter börjat utreda orsaken till ökningen. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons