Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Ökad risk för pandemi

Annons

Under måndagskvällen uppgraderade Världshälsoorganisationen risken för pandemi av svinfluensan från en trea till en&nbspfyra på den sexgradiga skalan, och i dag förs diskussioner om man ska höja riskvarningen ytterligare ett steg. Denna förändring innebär att WHO anser att smittspridningen mellan människor nu är så stor att man kan befara en pandemi. De fem svenskar som på måndagen undersöktes, efter att ha kommit hem från resor med förkylningssymtom fick senare besked om att det inte handlade om influensa. Men fler prover kommer att undersökas under tisdagen och på Smittskyddsinstitutet är man förberedd.
– Vi har fått kontakt med flera kliniker som har ringt under dagen och eventuellt skulle fler prover på andra patienter och då kommer de att komma till oss under morgondagen antagligen. Så vi är beredda att ta emot proverna och analysera efter hand som de kommer, säger Smittskyddsinstitutets chefsmikrobiolog Maria Brytting.

Enligt WHO har sjukdomen nu spridit sig så pass mycket att det inte längre är någon id&eacute att försöka stoppa spridningen. I nuläget vet man att smittan finns i Mexiko, USA, Spanien, Storbritannien och Kanada. WHO:s talesman Dr Keiju Fukuda låter meddela till brittiska BBC att man nu bör&nbspfokusera på att dämpa spridningen istället för att försöka stoppa den.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.