Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Nytt bandage varnar för liggsår

Liggsår har länge setts som ett svårlöst problem inom sjukvården. Men ett nytt bandage varnar när celler skadats – innan något syns på huden och medan liggsåret fortfarande kan undvikas.
Annons

– När du väl upptäcker tecken på liggsår på huden är det vanligen redan för sent. Det här bandaget kan med sitt varningssystem göra att man kan ingripa tidigare. Om man upptäcker liggsår i tid är lösningen lätt. Bara ta bort trycket, säger kirurgiprofessorn Michael Harrison i ett uttalande på UC Berkeleys hemsida.

Trots att lösningen är lätt är liggsår ett stort problem inom sjukvården. Såren uppstår när blodtillförseln till ett visst område på kroppen avbrutits under en längre tid på grund av tryck. Sängliggande personer kan drabbas av liggsår på exempelvis skinkor, armbågar eller hälar, och såren kan leda till dödliga infektioner.

Elektriska signaler varnar för skadade celler

Det nya bandage som forskare i Berkeley och San Fransisco tagit fram har försetts med mängder av små elektroder. Med svag ström skapar elektroderna en karta över vävnaden under bandaget. Om cellväggarna börjar dö förstörs cellväggarna vilket gör att de elektriska signalerna då kan läcka igenom och upptäckas.

Annons
Annons

– Det här tar itu med ett stort problem som många har försökt att lösa de senaste femtio åren. För mig som kliniker och någon som har kämpat med detta kliniska problem är det här bandaget fantastiskt, säger Michael Harrison. 

Här kan du se och höra forskaren Michael Maharbiz förklara hur bandaget fungerar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.