Ny forskning: Människans kroppstemperatur sjunker

Forskare vid universitetet i Stanford slår nu fast att vår kroppstemperatur sjunkit med 0,6 grader sedan den industriella revolutionen. Så vad beror det på då? Jo, det är för att vi är friskare. 


Lovisa
Publicerad den: 2020-01-22
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Enligt forskarna är det troligtvis saker som bättre tandhälsa, färre fall av tuberkulos och lunginflammation samt överlag mer renlighet som ligger bakom temperatursänkningen. 

Då normaltemperaturen på 37 grader fastställdes 1851 var vår medellivslängd kortare och vi led oftare av kroniska inflammationer och sjukdomar, vilket i sin tur kan ha lett till att temperaturen då var något högre än nu, skriver NRK.

Sjunker sakta men säkert

Enligt den nya forskningsrapporten, publicerad av forskare vid Stanforduniversitet, har vår kroppstemperatur sedan standardtemperaturen fastställdes långsamt men stadigt minskat med 0,03 grader Celsius per årtionde.

Forskningen baseras på information från de senaste 157 åren och innefattar totalt mätningar utförda på över 189 000 amerikaner.  

Annons
Annons

Forskarna bakom studien menar att detta är en viktig markör för framtida förståelse för människans hälsa och livslängd.

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/amerikanska-forskare-var-kroppstemperatur-sjunker

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-01-23 03:12 (19 månader sen)

    MEN TYVÄRR..... Detta är i stort helt fel - den lägre kroppstemperaturen beror framförallt på att vi är latare, rör oss mindre och använder våra muskler mindre; vilket är det som förutom grund-metabolismen är det som alstrar värmen i kroppen!!!!