Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Ny bakterie kan orsaka hjärnhinneinflammation

Annons

En ny bakterie som kan orsaka hjärnhinneinflammation har upptäckts hos fästingar. Det visar ny svensk forskning där ett fall av hjärnhinneinflammation hos en medelålders kvinna redovisas. Kvinnan som sökte sjukhusvård efter flera veckors besvär med huvudvärk och feber hade inga smittämnen som är kända för att kunna orsaka sjukdomen, som till exempel borreliabakterier, TBE-virus eller herpesvirus, skriver Uppsala Nya Tidning. När kvinnan undersökts visade det sig att sjukdomen utlösts av bakterien Rickettsia helvetica.
– En del forskare har hävdat att Rickettsia helvetica förmodligen är helt harmlös, men vi är nu först i världen att kunna visa att den över stora delar av jorden spridda bakterien kan orsaka hjärnhinneinflammation, säger överläkare Kenneth Nilsson till tidningen.&nbsp

Det är Kenneth Nilsson som tillsammans med sina kollegor vid Akademiska sjukhuset, Falu lasarett och Mälardalens högskola, som ligger bakom de nya rönen. Hjärnhinneinflammation orsakad av bakterier är en livshotande sjukdom. I Sverige förekommer mellan 150 och 400 fall årligen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.