Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Myggfällor leder till minskade malariafall på ö

Efter ett flerårigt försök att utrota malariamyggor på en ö i Kenya har myggorna minskat med 70 procent i antal.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-12

Annons

Förre insjuknar i malaria sedan särskilda myggfällor inrättades på ön Rusinga i Viktoriasjön i Kenya. Fällan består av syntetiskt doftextrakt som kenyanska och nederländska forskare har tagit fram. Detta doftextrakt sprider människolukt med hjälp av en fläkt och lockar myggorna till en fälla där de fastnar i en behållare och dör. Det rapporterar Sveriges Radio.

Dock kommer det inte vara möjligt att utrota malariamyggorna helt då Rusinga ligger ganska nära fastlandet. Något som forskarna uppger att de hela tiden har varit medvetna om. Samtidigt ses detta ändå som en framgång och tekniken kan även komma att användas på andra platser, inte minst för att myggfällorna också kan fånga insekter som kan orsaka zikainfektion och denguefeber.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-08-13 09:05 (8 år sen)

    Kanske vore värt att prova i Sverige i områden kring nedre Dalälven där
    myggen är talrika och en verklig plåga.

    Mvh Sven


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.