Nyhet | Infektion

Mässlingsutbrottet har nått Sverige

Nu har ett fall av mässling, som kopplas till det stora utbrottet i Europa, bekräftats i Sverige. Sjukvårdsmottagningar ska därför vara extra vaksamma på nya fall de närmsta dagarna, påpekar Smittskydd Västra Götaland.

Publicerad den: 2015-03-02
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Det var helt förväntat att vi skulle få fall även här. Är man inte vaccinerad och hamnar på flygplatser eller i stora folksamlingar i exempelvis Europa eller USA löper man stor risk att drabbas, säger Leif Dotevall som är smittskyddsläkare i Västra Götaland, till TT. 

Den aktuella personen smittades under en resa i Tyskland och var inte vaccinerad mot mässlingen, enligt Smittskydd Västra Götaland. De uppmanar nu sjukvårdmottagningar i Göteborg och södra Bohuslän att vara vaksamma, eftersom ytterligare individer kan insjukna de närmsta dagarna. 

Risken är dock liten för att ett mässlingsutbrott skulle ske i Sverige, menar Leif Dotevall. 

Annons
Annons

– Vaccinationsskyddet i Sverige är mycket högt. Men vi vill att människor ska ”tänka” mässling och på vilket skydd man har, säger han till TT. 

I allmänhet är svenskar födda 1960, och senare, skyddade mot mässlingen. Av barnen som är födda 2010 är fler än 98 procent vaccinerade mot sjukdomen. 

– Det kan finnas några åldersgrupper som fallit mellan stolarna. Man kan vara mottaglig utan att veta om det. Är man det minsta tveksam ska man ta kontakt med sjukvården för att ta en vaccinationsspruta, säger Leif Dotevall till TT. 

Annons
Annons

De första symtomen på mässling är hög feber, röda ögon och skrällande hosta. 

– I influensatider kan det vara svårt att känna igen mässling eftersom de rödflammiga hudutslagen kommer först efter två till fyra dagar efter insjuknandet, säger Leif Dotevall till TT.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons