Nyhet | Infektion

Mässling eliminerat i Amerika

Amerika har nu uppnått WHO:s mål att helt eliminera mässling innan 2020. Detsamma gäller redan Sverige men för Europa återstår en hel del arbete.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-30
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Tre år av avbruten smittspridning krävs innan WHO kan verifiera eliminering av mässling. Att de har lyckats så bra i Amerika torde bero på att de på 90-talet startade stora insatser i regionen.

– Då började man med stora nationella vaccinationskampanjer. Det tillsammans med en relativt god grundvaccinering och att man så fort någon insjuknat vaccinerat alla runtomkring, förklarar framgången, säger Anders Tegnell, avdelningschef för epidemiologi och utvärdering på Folkhälsomyndigheten.

I Europa är knappt hälften av de 53 medlemsstaterna fria från mässlingen, däribland Sverige, Norge, Finland och Island. Trots att sjukdomen är förklarad som utrotad i Sverige rapporteras det in vissa fall, i fjol 15 stycken.

Annons
Annons

– Men alla smittkedjor kunde spåras tillbaka till att någon smittats utomlands, säger Anders Tegnell.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons