Nyhet | Infektion

Många vittnar om svåra smärtor vid bältros

Netdoktors pågående upplysningskampanj om infektionssjukdomen bältros väcker stort engagemang. Preliminära resultat från kampanjens undersökning kring bältros visar att sjukdomen leder till svåra smärtor för många som insjuknat. En del drabbas även av allvarliga komplikationer som bland annat hjärnhinneinflammation.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-26
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Resultaten från Netdoktors undersökning ger en bild av en mer allvarlig sjukdom än den generella uppfattning som råder om bältros. 

Läs även: Netdoktors fakta om bältros »

– Bältroskoll.se är en upplysningskampanj som verkligen har engagerat. Det ser vi inte minst på alla som vill berätta om smärtorna som ofta följer med infektionen. Jag tycker att det ger en bild av en allvarligare sjukdom än den generella uppfattning som råder om bältros – både hos allmänheten och inom sjukvården, säger Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor.

Resultat från upplysningskampanjen visar att ungefär 70 procent av de insjuknade drabbades av svåra smärtor av bältros, och för ungefär 15 procent av patienterna har nervsmärtorna blivit bestående. Många berättar om nervsmärtor i 5-10 år eller ännu längre. Hundratals personer har lämnat vittnesmål till Netdoktor om mycket svåra smärtor: ”Jag vill aldrig någonsin uppleva detta helvete en gång till”, skriver en person. ”Jag dör hellre än får tillbaka denna smärta”, skriver en annan person som drabbats av bältros.

Annons
Annons

Upplysningskampanjen BältrosKoll.se som pågått sedan augusti 2013, har hittills nått över 62 000 personer som lärt sig mer om sjukdomen bältros, dess symtom och behandling. Uppgifter som lämnats av närmare 3 000 personer som haft bältros och över 4 000 personer vars närstående drabbats visar att många upplever sjukdomen som mycket svår. Ungefär 55 procent av dem som själva haft bältros och svarat på enkäten har angett 7 eller högre på en skala 1-10 där 10 står för värsta tänkbara smärta.


Annons
Annons
Annons