Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Många fall av sorkfeber

Sedan den första november har 53 fall av sorkfeber anmälts. Det är en stor ökning jämfört med samma period förra året då endast två fall rapporterades.
Annons

Situationen kan förvärras då det i nuläget finns stora likheter med de förhållanden, med mycket god tillgång på skogssork och ett töande snötäcke, som rådde i samband med det stora sorkfeberutbrottet 2006.

Flest smittas i norra Sverige,
ungefär 90 procent av alla sorkfeberpatienter smittas i de fyra nordligaste länen, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

Sorkfeber yttrar sig med hög feber, muskelvärk, allmän sjukdomskänsla och ofta svåra buk- och ryggsmärtor. Njurarna angrips och nedsatt njurfunktion kan ses under en till två veckor. Ibland kan hudblödningar uppträda. Trots att många är rejält sjuka tillfrisknar nästan alla utan kvarstående men.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.