Nyhet | Infektion

Lukten kan avgöra vems organ som passar för donation

Luktsinnet kan avslöja hur bra ett organ lämpar sig för transplantation. Forskare har upptäckt att personer som uppfattar en viss lukt på liknande sätt också har större chans att ha organ som passar varandra vid en transplantation.

Publicerad den: 2015-06-24
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Att luktsinnet och immunförsvaret hör ihop har tidigare bevisats av forskare, bland annat genom det omtalade experimentet där kvinnor fick lukta på mäns svettiga t-shirtar. Genom att välja den t-shirt som doftade godast visade sig kvinnorna kunna sortera ut de män som skulle ge bäst avkomma när det gällde ett starkt immunförsvar. Men nu rapporterar Vetenskapsradion om en grupp israeliska forskare som gjort en twist på detta experiment.

Annons
Annons

Forskarna har kunnat visa att två personer som uppfattar och beskriver olika lukter på liknande sätt också har stor chans att ha samma gen för en specifik del av immunförsvaren. Det är denna gen, HLA-genen, som behöver vara så lika som möjligt vid organtransplantationer för att minimera risken för att det inopererade organet stöts bort av kroppen. Forskarnas resultat visar att en tredjedel av alla tänkbara organdonatorer enkelt skulle kunna uteslutas med ett lukttest.

Donatormatchning i datorn

– Det här skulle vara jätteenkelt att mata in i ett dataprogram, som då snabbt spottar ut en matchning med den man vill matcha mot, säger Johan Lundström, luktforskare på institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons