Nyhet | Infektion

Lovande resultat för vaccin mot malaria

Amerikanska forskare har genom att spruta in levande malariaparasiter i försökspersoner visat att det kan gå att få ett fullgott skydd mot sjukdomen. Metoden är dock komplicerad och experten Mats Wahlgren har svårt att tro att vaccinet kommer att användas kliniskt.
Annons

I en pilotstudie injicerade de amerikanska forskarna vaccinkandidaten PfSPZ intravenöst i vuxna försökspersoner. Dessa personer utsattes sedan för kontrollerade infektioner av malariaparasiten.

Av sex personer som fick fem sådana injektioner var det ingen som fick sjukdomen. Av dem som fick fyra doser utvecklade tre av nio personer sjukdomen, och i kontrollgruppen där ingen fick vaccin utvecklade fem av sex sjukdomen.

Forskarna säger att framtida studier får visa hur länge skyddet från vaccinet står sig och om det är genomförbart att använda en intravenös metod för massvaccinering.

Annons
Annons

-Experimentellt sett är det här en intressant studie. Men jag tror det blir mycket svårt att vaccinera barn i Afrika med den här metoden. Då behöver man ett vaccin som kan ges intramuskulärt. Vidare är det opraktiskt att ge sex doser av ett vaccin, säger Mats Wahlgren, professor i parasitologi vid Karolinska institutet i Solna.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons