Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Livshotande smitta kan ha spridits till Sverige

Det finns risk för att flera svenska ungdomar har drabbats av en allvarlig hjärnhinneinflammation under ett scoutmöte i Japan. Enligt Folkhälsomyndigheten finns ett ”mycket troligt” svenskt fall.

Publicerad den: 2015-08-17

Annons

Den smittsamma hjärnhinneinflammationen orsakas av meningokockbakterier vilka överförs genom kontakt, exempelvis i en familj. Det finns större risk för att barn och tonåringar drabbas av sjukdomen, som är livshotande och kan ge bestående men.

Det internationella scoutmötet samlade cirka 30 000 deltagare världen över, och ungefär 1 900 personer kom från Sverige. Folkhälsomyndigheten går nu ut och uppmanar alla de svenska barnen att uppsöka sjukvård, för att få förebyggande behandling.

Just nu finns ett ”mycket troligt” svenskt fall, påpekar Folkhälsomyndigheten. Två ytterligare fall håller på att utredas.

Annons
Annons

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.