Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Lättnader i restriktionerna för färdigvaccinerade väntas

Under torsdagen kommer lättnader på restriktionerna för äldre på särskilda boenden som vaccinerats mot covid-19 presenteras, det berättar statsepidemiolog Anders Tegnell för Dagens Nyheter.


Publicerad den: 2021-02-24

Annons

 

I Sverige har hittills över 427.783 personer fått åtminstone en dos av vaccin mot covid-19, vilket motsvarar 5,2 procent av den vuxna befolkningen. Av dessa har 217.478 personer fått båda doserna. 

82 procent av äldre på särskilt boenden hade under slutet av förra veckan fått en vaccindos, 64 procent hade fått två doser. På torsdag kommer Folkhälsomyndigheten ge besked om lättnader i restriktionerna för den här gruppen, säger Anders Tegnell till DN. 

– Vi har diskuterat hur de som nu är färdigvaccinerade ska kunna leva sina liv, som vi tycker kan vara lite annorlunda än det väldigt restriktiva liv de har haft hittills, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, till tidningen.  

Annons
Annons

Kan befinna oss i början på en tredje våg

Samtidigt finns en ökad smittspridning i flera delar av Sverige och fler nationella åtgärder kan bli aktuella om smittspridningen tilltar ytterligare. 

– I Sverige ser vi tyvärr en ganska tydlig uppgång igen. Rörelserna är inte lika snabba som de verkar vara i en del andra länder, men under några veckor en ganska tydlig uppgång tyvärr, säger Anders Tegnell till TT. 

Annons
Annons

Om detta är början på den så kallade tredje vågen är dock för tidigt att säga. 

– Tyvärr är det fullständigt omöjligt att säga, man vet inte om man är i en våg förrän man är i den. Har vi tur kan vi nu hjälpas åt, och om alla de här åtgärderna faller väl ut kan vi slippa den. Men det är helt klart att förbättrar vi inte följsamheten är det väldigt stor risk att vi är på väg in i en tredje våg, säger Anders Tegnell.

Här kan du läsa mer om coronaviruset SARS-Cov-2 och covid-19

 

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/sverige/tegnell-mjukare-utfasning-av-restriktionerna-i-sverige-an-i-storbritannien/

  • TT/omni - https://tt.omni.se/tegnell-kan-slippa-tredje-vag-om-vi-hjalps-at/a/0Ko1n6

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.