Läkemedelsverket avråder inte från antiinflammatoriska läkemedel vid covid-19

Franska och schweiziska hälsomyndigheter avråder coronasmittade från att ta antiinflammatoriska läkemedel. Svenska Läkemedelsverket ser dock ingen anledning till en generell avrådan, rapporterar flera medier. 


Publicerad den: 2020-03-18 Uppdaterad den: 2020-03-19
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

tabletter-läkemedel
Annons

Texten är skriven 18 mars, men uppdaterad 19 mars. 

– Vi har i nuläget inte kännedom om några vetenskapliga data som talar för att febernedsättande och smärtlindrande läkemedel (innehållande till exempel ibuprofen, naproxen och paracetamol) skulle vara ogynnsamt för sjukdomsförloppet vid covid-19 eller andra virusinfektioner, säger Ulla Wändel Liminga, ämnesområdesansvarig på Läkemedelsverket.

Samma budskap ger även den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, enligt Läkemedelsverket som fortsatt kommer övervaka situationen  och granska all ny information som blir tillgänglig i frågan.

Under en presskonferens på tisdagen sa WHO:S talesperson Christian Lindmeier till reportrarna att WHO skulle ”undersöka saken”, tills de vet mer rekommenderade han att man använder paracetamol istället för ibuprofen.

Under torsdagen gick WHO på twitter med den här texten: ”Based on currently available information, WHO does not recommend against the use of ibuprofen”. Översatt till svenska betyder det ungefär: ”Baserad på dagens kunskap avråder inte världshälsoorganisationen WHO från användning av ibuprofen”

WHO skriver också att de konsulterar med läkare som behandlar patienter med covid-19, och enligt WHO finns inga rapporter om negativa effekter av ibuprofen, förutom de vanliga bieffekterna som man redan känner till. 

Personer som inte bör använda NSAID-preparat

Vissa personer ska dock alltid vara försiktiga med användning av inflammationshämmande värktabletter, oavsett covid-19 eller inte. Några av dessa personer tillhör också de riskgrupper som kan få en mer allvarlig sjukdom vid en coronavirusinfektion, såsom äldre och hjärt- och njursjuka.

– Därför att de på grund av sin biverkningsprofil är generellt olämpliga för sådana patienter. Och det råkar vara samma personer som har en ökad risk för ett komplicerat förlopp vid covid-19, säger Filip Josephson, utredare på Läkemedelsverket till SVT. 

Andra som heller inte bör använda NSAID-preparat (oavsett covid-19 eller inte) är de som har sår eller blödningar i magsäcken och allergi mot någon av ingredienserna i läkemedlen. Personer med rubbningar i blodkoagulationen ska också vara försiktiga om de måste använda preparaten. Läs mer om NSAID-preparat här. 

”Om man har symtom på en övre luftvägsinfektion är det viktigt att stanna hemma och därmed minimera risken för smittspridning även om febern sjunker efter behandling med NSAID-läkemedel eller paracetamol. Den febernedsättande effekten kan maskera tecken på försämring av infektionen. Det är därför viktigt att vara extra uppmärksam på hur sjukdomsförloppet utvecklar sig. Vid försämring av sjukdomstillståndet eller utebliven förbättring ska man rådgöra med 1177 Vårdguiden”, skriver också Läkemedelsverket på sin hemsida. 

Annons
Annons

  Källor

 • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lakemedelsverket-avrader-inte-fran-anvandning-av-ipren-vid-coronasmitta
 • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/sverige/lakemedelsverket-avrader-inte-fran-ipren/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Gun 2020-12-11 12:28 (8 månader sen)

  Hej!
  Jag är allergisk mot NSAID preparat efter ett kraftigt magsår. Jag undrar då, om jag får covid och inflammation i lungorna, vad händer då? Räknas jag som riskgrupp eller?
  Blev lite orolig då jag läste att man då får inflammationsdämpande medicin.
  Vänligen Gun