Nyhet | Infektion

Läkemedel visar lovande resultat mot coronavirus

Ett läkemedel som är tänkt att användas vid behandling av cancer har visat sig kunna blockera coronaviruset, i alla fall på möss och mänskliga celler. Det visar en studie i tidskriften Science. 


Publicerad den: 2021-01-27
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor
Uppdaterare: Anders Berntsson, chefsöverläkare inom psykiatri samt tandläkare, Prima vuxenpsykiatri

covid 19 coronavirus infections viruses
Annons

– Det är en bra gjord studie, och det är intressanta resultat. Jag tror att potentialen är stor hos det här läkemedlet, och hos den här typen av läkemedel, säger Magnus Evander, professor i virologi vid Umeå universitet, till Vetenskapasradion. 

Läkemedlet består av substansen plitidepsin, vilket blockerar ett protein i våra celler som virus använder för att kunna föröka sig. Men eftersom plitidepsin blockerar proteinet kan inte viruset göra det, och då blir det lättare för immunförsvaret att slå ner det inkräktande viruset. 

I den aktuella studien har man tittat på vilken effekt läkemedlet haft mot coronaviruset, SARS-CoV-2, i möss samt i mänskliga celler. Och resultaten är lovande, plitidepsin visade sig ha bättre effekt än det läkemedel som används idag mot covid-19, remdesivir.

Men det är ännu för tidigt att säga vilken effekt det här läkemedlet skulle ha på människor med covid-19.

Här kan du läsa mer om coronaviruset, covid-19, och vaccination mot sjukdomen:

    Källor

  • Science och Vetenskapsradion - https://science.sciencemag.org/content/early/2021/01/22/science.abf4058

    https://sverigesradio.se/artikel/7656018

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu