Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Låg nivå av vinterkräksjuka i landet

Hittills har Smittskyddsinstitutet fått in färre än 50 rapporterade fall av vinterkräksjuka (calicivirus).

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-11-08

Annons

Lena Sundqvist, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet berättar att de inrapporterade fallen av vinterkräksjukan är spridda över hela landet och att siffran är något lägre jämfört med förra året.

– Vi har något färre fall i år, men det är ungefär som det brukar vara. Säsongen brukar dra igång i slutet av november och vinterkräksjuketoppen brukar infalla i januari och februari, säger Lena Sundqvist. 

Förra säsongen var ovanligt långdragen och pågick ända fram till maj.

Annons
Annons

– Säsongen brukar vanligen avta i april. Och som vanligt så gäller råden om god handhygien, speciellt efter toalettbesök och innan man hanterar mat för att undvika vinterkräksjukan.

Lena Sundqvist säger också att den som blir sjuk ska stanna hemma en till två dagar efter att symtomen upphört så att inte viruset drabbar andra på arbetsplatsen eller i umgängeskretsen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.