Nyhet | Infektion

Kunskapen om hiv måste bli bättre

I dag är det betydligt svårare att smittas av hiv, mycket tack vare dagens effektiva läkemedel. Men den kunskapen når inte ut till allmänheten.

Publicerad den: 2015-06-01
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Idag kan man leva med sin hiv-behandling, man går till läkaren två gånger per år, man tar mediciner och sen så är man inte smittsam längre, säger Joakim Berlin till Sveriges Radio P4 i Göteborg.

Han är själv hiv-positiv och jobbar med Positiva Gruppen Väst. Deras arbete går ut på att stärka livssituationen för personer som har smittats av hiv, humant immunbristvirus.

Joakim Berlin påpekar att en stor del av befolkningen inte har tillräcklig kunskap om sjukdomen. Ett problem är exempelvis att många kvinnor besöker mottagningar först när de är svårt sjuka, utan att veta om sin hiv-diagnos. De har helt enkelt aldrig vågat göra ett hiv-test.

Annons
Annons

– Det finns massa fördomar kring vilka som får hiv, alla får hiv, eller alla kan få hiv.

Tillsammans med RFSL har Positiva gruppen skapat Checkpoint Göteborg, dit kan man gå och testa sig anonymt och få svar inom 15 minuter. Checkpoint Göteborg står utanför sjukvården och därmed kan personen förbi anonym oavsett vad hiv-testet visar.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons