Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Kort antibiotikabehandling gav bra effekt

Annons

En veckas antibiotikabehandling botade njurbäckeninflammation lika bra som två veckors behandling. Det framkommer i en svensk studie som kan bidra till att antibiotikaanvändningen minskar. Totalt har 251 kvinnor som kom till någon av 21 svenska infektionskliniker med tecken på njurinfektion ingått i studien. Samtliga kvinnor fick behandling med bredspektrumantibiotikumet ciprofloxacin, som normalt ges i 10 till 14 dagar. I studien randomiserades patienterna till behandling med 500 mg två gånger dagligen under 14 eller sju dagar. Deltagarna som fick antibiotika i sju dagar fick placebo den följande veckan.

Studiedeltagarna följdes upp dels 10-14 dagar efter avslutad behandling, dels efter fem till åtta veckor. Och det forskarna kan konstatera&nbspär att den kortare behandlingen var lika effektiv som den längre. Dessutom visade studien att de flesta infektioner, 92 procent, var orsakade av E. Coli-bakterier.

Annons
Annons

Torsten Sandberg, överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är medicinskt ansvarig för studien, och initiativtagare är Strama, Samverkan mot antibiotikaresistens.
– Det finns många infektioner där vi slentrianmässigt har för långa behandlingstider. Ur ett resistentperspektiv måste vi spara på de preparat vi har, därför är det viktigt att göra fler sådana här studier, säger Otto Cars, ordförande i Strama.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.