Koppling mellan blodgrupper och coronaviruset undersöks

Kan blodgrupp ha någon inverkan på hur man påverkas av det nya coronaviruset, sars-cov2? Preliminära studier tyder på det. Frågan undersöks nu också vid Linköpings universitet.


Publicerad den: 2020-06-03
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

blodtester
Annons

Blodgrupp har tidigare visat sig ha en koppling till inverkan på flera olika infektionssjukdomar, det berättar Johan Nordgren är docent i medicinsk mikrobiologi för Vetenskapsradion. Ibland kan en blodgrupp ha en skyddande effekt, ibland kan en blodgrupp göra att man blir mer mottaglig. 

– Det gäller malaria och vinterkräksjuka, till exempel. Men blodgrupper har också kopplats till tidigare epidemier, som smittkoppor, pesten och en rad andra infektionssjukdomar, säger han.

För vissa infektionssjukdomar är alltså vissa blodgrupper mer skyddande än andra. Men hur ser det då ut för det nya coronaviruset, sars-cov2?

Under det förra sars-utbrottet, som skedde i början av 2000-talet, observerade det i Hongkong att det var en större andel personer med blodgrupp A som var inlagda på sjukhus medan en mindre andel tillhörde blodgrupp 0.

– Det tolkade man då som att blodgrupp 0 skulle ha en skyddande effekt, och att blodgrupp A skulle vara en riskfaktor. Preliminära studier på det här nya viruset, SARS-cov2 tyder på liknande resultat, säger Johan Nordgren till radion.

Resultaten bör tolkas med försiktighet

Resultaten bör dock tolkas med försiktighet, då studierna på SARS-CoV-2 ännu inte inte granskats. Johan Nordgren och hans kollegor kommer undersöka saken vidare, vilket de gör genom att infektera mänskliga celler med olika blodgrupper, med det nya coronaviruset.

Annons
Annons

  Källor

 • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/artikel/7487312

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-06-5 19:48 (14 månader sen)

  Intressant med blodgrupp 0, som jag har blivit begåvad med!
  Som barn fick min lillebror (8 år yngre) bl.a. både mässling och vattenkoppor. Jag blev inte smittad varken av vattenkopporna eller mässlingen, som han fick ungefär som 3-åring. Kvällen innan han fick mycket hög feber, hade jag honom i mitt knä för att försöka trösta honom.
  När våra tre barn insjuknade i vattenkoppor blev jag inte heller sjuk.
  Summa summarum: Jag har aldrig haft någon barnsjukdom i mitt liv. Nu är jag 78 år gammal.

 • Avatar Elina Mattsson 2020-06-5 14:07 (14 månader sen)

  Hej Inger och Britt-Inger!
  Vi har tyvärr inget svar på era frågor. De preliminära resultaten som nämns ovan är som sagt inte granskade. Mer forskning behövs också i ämnet. Därför kan man i dagsläget inte säkert säga om en viss blodgrupp är mer skyddad och en annan mot det nya coronaviruset. Fler forskningsresultat kommer förhoppningsvis framöver och då får vi se om de överensstämmer med de tidigare observationerna och resultaten eller inte. Alla (oavsett blodgrupp) bör fortsätta hålla avstånd till andra personer, tvätta händerna med tvål och stanna hemma om man har några symtom.

  Allt gott!
  / Elina, redaktör

 • Avatar Tidigare användare 2020-06-3 17:36 (14 månader sen)

  Min man och jag har båda blodgrupp A, han A+ och jag är Rh-. Jag undrar om Rhesusapan har någon roll i om man är mottaglig eller ej för Coronasmittan? /Tacksam för svar till 84-åring

 • Avatar Tidigare användare 2020-06-3 16:40 (14 månader sen)

  Jag skulle vilja veta om HLA B-27 faktorn är bra eller dålig i kombination med Covid-19