Nyhet | Infektion

Kommunerna glömdes bort i beredskapsarbetet inför pandemin

Kommunerna glömdes i många avseenden bort under Sveriges förberedelser för pandemin, vilket kan ha bidragit till fler dödsfall. Det menar flera smittskyddsläkare och beredskapsansvariga i Sveriges regioner, visar en granskning från Sveriges radio.


Publicerad den: 2020-05-27
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

På många håll dröjde det exempelvis saker som skyddsutrustning på plats och även rutiner rörande basal hygien inom äldreomsorgen. Det kan i sin tur varit en bidragande orsak till att smittspridningen på äldreboenden och fler dödsfall, menar Hans Boman som är smittskyddsläkare i Västernorrland, som ekot pratat med. 

Till en början ingick inte heller kommunerna i den nationella lägesbild som gjordes för inventering av beredskapen. Det var först när samhällsspridning blivit konstaterad, i mitten av mars, som Länsstyrelserna började informera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om läget i Sveriges kommuner.

En orsak till att kommunerna hamnade efter i förberedelserna kan ha varit att man till en början bedömde  risken för samhällsspridning som låg, det menar i alla fall flera smittskyddsläkare som Ekot pratat med.  

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7481681

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu