Nyhet | Infektion

IVO: Stora brister inom vården för äldre under pandemin

Ingen region har helt kunnat säkerställa en behovsanpassad medicinsk vård för äldre som bor på särskilda boenden under pandemin, det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i en ny granskning. 

”Det rör sig alltså om de allra äldsta personerna, ofta sjuka, ofta sköra”, säger Sofia Wallström, generaldirektör för IVO.


Publicerad den: 2020-11-25
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

IVO har bland annat genomfört en omfattande granskning av journaler, och har då bland annat kunnat se att var femte person på äldreboendena inte fått någon individuell läkarbedömning. 

-  Alla som behöver ska få en god vård och omsorg. Även i kristider. Vår granskning visar att det är alldeles för många människor på landets äldreboenden som inte fått en individuell läkarbedömning. Vi ser också att ställningstaganden om och genomförande av vård i livets slutskede inte skett i enlighet med gällande regelverk för äldre som bor på särskilt boende, säger Sofia Wallström, generaldirektör för IVO, i ett pressmeddelande. 

Annons
Annons

Det här visar IVO:s granskning:

  • Äldre som bor på särskilt boende har inte fått vård och behandling utifrån individuella behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

  • Äldre som bor på särskilt boende och deras närstående har inte fått information eller gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

  • Ställningstagande om och genomförande av vård i livets slutskede har inte skett i enlighet med gällande regelverk under  coronapandemin för äldre som bor på särskilt boende.

  • Det går inte att följa vården och behandlingen till äldre som bor på särskilt boende som haft misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19 på grund av brister i primärvårdens patientjournaler.

    Källa: IVO

Annons
Annons

Regionerna ska nu vidta förbättringsåtgärder, som de senast den 15 januari 2021 redovisa för IVO. I redovisningen ska framgå vad regionen gjort och avser göra. En uppföljande journalgranskning är inplanerat till våren 2021.

”Ofta sjuka, ofta sköra”

– Det rör sig alltså om de allra äldsta personerna, ofta sjuka, ofta sköra. Det är därför man bor på äldreboende i livets slutskede. Och IVO gör bedömningen att det är för stora brister i vården i denna del. lägstanivån är helt enkelt för låg, även under pandemin, sa Sofia Wallström, under en presskonferens under tisdagen. 

När Statsministern Stefan Löfven kommenterar granskningen menar har att det är mycket allvarligt. 

– Det är viktigt att samtliga regioner tar detta på allvar och genomför nödvändigt förändringsarbete. Jag förväntar mig att detta redan är igång. Alla människor har rätt till individuellt anpassad vård, oavsett var man bor eller hur gammal man är, säger han till SVT Nyheter. 

    Källor

  • IVO - https://www.ivo.se/publicerat-material/nyheter/2020/ingen-region-har-tagit-fullt-ansvar-for-individuell-vard/
  • SVT - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ivo-allvarliga-brister-i-aldrevarden-under-pandemin

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu