Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Inte okej att slopa karensdag

Annons

Till hösten, då ett stort antal människor beräknas insjukna i den så kallade ”nya influensan” (svininfluensan) funderar många kommuner och landsting på att slopa karensdagen för sin personal. Det skulle innebära att personer som blir sjuka får ersättning redan första dagen och därmed stannar hemma från jobbet, och minska spridningen. Lena Emanuelsson, chef för förhandlingssektionen på Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger dock att detta inte är möjligt att genomföra eftersom det strider mot bestämmelserna i lagen om sjuklön.
– Karensdagen är inte dispositiv, alltså den följer lagen om sjuklön och enligt den så ska det alltså vara karensdag, säger Emanuelsson till Ekot.

Socialstyrelsen ansvarar för smittskyddet i Sverige, men de vill inte uttala sig om politiken kring detta. Martin Holmberg, läkare på smittskyddsenheten, Socialstyrelsen, säger i alla fall att det är bra om folk stannar hemma.
– Det har vi ju skrivit i våra rekommendationer, att det är viktigt att så fort man känner sig sjuk så ska man stanna hemma och inte gå till arbetet och smitta ner andra.

Annons
Annons

I Huddinge kommun utanför Stockholm är man rädd att personalen inom kommun och landsting kommer fortsätta att gå till jobbet även om de är sjuka och därför diskuterar de nu om en slopad karensdag kan få folk att stanna hemma vid sjukdom.
– Om det ska kallas betald karensdag eller inte är väl något vi får fundera över, säger Lena Vilmar, beredskaps- och säkerhetssamordnare i Huddinge kommun.

Men detta är alltså inte förenligt med lagen.
– Det är naturligtvis viktigt att smittan inte sprids. Men vad är det för ersättningsregler som gäller för sjukdom det är inte en fråga för varje arbetsgivare utan det är beslutat av riksdagen enligt sjuklönelagen, och den är alla arbetsgivare skyldiga att följa, säger Lena Emanuelsson, chef för förhandlingssektionen på SKL.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons