Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Inget vaccin för spädbarn

Annons

Barn över tre års ålder och alla gravida bör vaccineras mot den nya influensan A (H1N1). Det förklarar Läkemedelsverket i rekommendationer som släpptes under torsdagskvällen. Rekommendationer har gjorts i samarbete med Barnläkarföreningens vaccinexperter och Socialstyrelsen.

Läkemedelsverket menar att vaccination av barn i åldrarna tre till nio år av nytta, även vid en mild pandemisk influensa, och vaccination rekommenderas därför. Även vaccination för barn mellan 10 och 17 år bedöms vara värdefull. För barn som däremot är under tre år är läget något mer komplicerad. Läkemedelsverket konstaterar att det är av stor betydelse att även dessa barn skyddas eftersom små barn kan drabbas av svårare komplikationer av influensan än vad äldre barn tycks göra. Men eftersom data för bland annat säkerhet saknas rekommenderas än så länge bara att barn mellan sex månader och tre år med riskfaktorer på grund av underliggande sjukdom vaccineras. Barn som är yngre än sex månader ska inte vaccineras.

Annons
Annons

Vaccination av gravida menar myndigheten är av stor betydelse då all influensa hos gravida innebär risker för fostret. Än så länge är det dock inte helt klart vad det kan finnas för risker med vaccinet men det verkar inte finnas någon uppenbar fara för fostret. Vaccinet kan ges under hela graviditeten.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.