Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

HPV-vaccin har önskad effekt

En ny amerikansk befolkningsstudie visar att HPV-vaccinet verkar skydda mot cellförändringar som kan orsaka livmoderhalscancer. Det är viktigt med studier som bekräftar effekten av läkemedel, menar professor Tanja Tydén.

Publicerad den: 2015-06-22

Annons

– Man har ju sett det tidigare i kliniska läkemedelsprövningar men det här är inte någon klinisk läkemedelsprövning längre, utan nu är det ju ute i verkligheten, säger Tanja Tydén som är professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet, till Sveriges Radio.

Att vaccinet mot HPV (humant papillomvirus) skyddar mot cellförändringar i livmoderhalsen, och ett förstadium till cancer, är alltså inget överraskande resultat. Men undersökningen ger en tydligare bild av läkemedlets effekt, trots att studien har utförts i USA där vaccinationsprogrammen är annorlunda jämfört med i Sverige.

HPV-vaccin ger inte heltäckande skydd

Undersökningen visar även att screeningen minskar, och det ses främst bland yngre. Ett resultat som oroar Tanja Tydén eftersom vaccinet mot HPV inte ger ett heltäckande skydd, utan läkemedlets effekt gäller endast för 70 procent av livmoderhalscancerfallen som är kopplade till HPV.

Annons
Annons

– När man vaccinerar en kvinna med det vaccin vi har nu så måste vi ju säga till henne att det även finns andra cancerframkallande humana papillomvirus. Så att man inte tror som kvinna att nu har jag fått vaccinet mor livmoderhalscancer och alltså kan jag inte få livmoderhalscancer, säger Tanja Tydén till radion.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.