Nyhet | Infektion

Höga leptinnivåer kopplas till blodförgiftning

Det är större risk att drabbas av bakteriell blodförgiftning, och avlida av detta, om du har höga nivåer av fettvävshormonet leptin i blodet. Det visar en ny studie från Umeå universitet.

Publicerad den: 2014-12-05
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Vid en infektion i kroppen kan bakterier och mikroorganismer nå blodet vilket ibland orsakar blodförgiftning. Då aktiveras immunförsvaret genom en inflammatorisk reaktion, och det händer att de vita blodcellerna orsakar en överreaktion. Något som leder till en generell inflammation i hela kroppen, ett tillstånd som kallas sepsis eller blodförgiftning. Vid allvarliga former av sepsis kan olika organsystem påverkas och då krävs intensivvård.

I en studie från Umeå universitet har man visat att ämnet leptin från fettvävnad påverkar risken att insjukna i sepsis. Leptin avsöndras normalt sett till blodet och är känt som ett mättnadshormon. Forskarna visade att höga leptinnivåer kopplas till det höggradiga inflammatoriska syndromet sepsis.

Sofia Jacobsson, doktorand vid institutionen för kirurgisk och periperativ vetenskap vid Umeå universitet, är en av forskarna bakom studien. 

Annons
Annons

– I normalfallet verkar höga leptinnivåer vara en starkare riskfaktor för sjukdom hos män än hos kvinnor. Men vid det akuta insjuknandet i sepsis ökar leptinhalterna hos män, vilket har en skyddande effekt, medan det för kvinnor är tvärtom; höga nivåer ökar risken att avlida, säger Sofie Jacobsson i ett pressmeddelande från Umeå universitet. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons