Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Hiv-virus maskerar sig i kroppen

Genom att förklä sig lyckas hiv undvika immunförsvaret, visar ny forskning. Viruset nyttjar särskilda proteiner som vanligtvis skyddar mot infektioner.

Publicerad den: 2015-02-16

Annons

De så kallade komplementproteinerna är molekyler som kan fästa till främmande och kroppsegna ämnen, i särskilda mönster. På så sätt hjälper de immunförsvaret att angripa både virus och bakterier som intar kroppen.

Nu visar dock ny forskning att hiv-virus använder komplementproteiner för att ta sig in i vävnader utan att attackeras. Tidigare studier har påvisat att infektionen är mycket effektivare om hiv-viruset är omgivet av kroppsvätskor som normalt förekommer i blod- eller vid sexuell smitta, jämfört med laboratoriemiljö.

Något som kan förklaras med komplementproteiner, menar Marie Larsson som är professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet. Hon har undersökt fenomenet i en ny studie, tillsammans med doktoranden Rada Ellegård.

Annons
Annons

– Förmågan att använda våra komplementproteiner på det här viset är förmodligen extremt viktigt för att hiv ska lyckas smitta. Vi arbetar nu vidare med att undersöka dessa mekanismer i mänsklig genital slemhinna, den vävnad där viruset infekterar vid sexuell överföring, säger Marie Larsson i ett pressmeddelande från universitetet,

Väl inne i kroppen får hiv-partiklarna först kontakt med dendritiska celler, immunceller som fungerar som vaktposter. Deras uppgift är att identifiera virus som är farliga och kroppsfrämmande, och uppmärksamma immunförsvaret på detta.

Men den processen fungerar inte så bra gällande hiv-virus. Troligtvis för att viruset förklär sig med komplementproteiner, och missas av de dendritiska cellerna. Därmed kan hiv-viruset etablera en infektion i slemhinnan och spridas vidare i kroppen.

Studien är publicerad i tidskriften The Journal of Immunology.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.