Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hiv-minskning har stannat av

Då hiv härjade som värst har man sedan 1997 sett att smittspridningen minskat med 40 procent. Men nu varnar FN-organet Unaids för att nedgången stannat av och att världen måste agera för att undvika en ny HIV-epidemi.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-07-13

Annons

Antalet människor som smittas ökar i Östeuropa, Centralasien, Karibien, Mellanöstern och Nordafrika visar en ny rapport från FN-organet.

Epidemin kan bli omöjlig att kontrollera

Under de senaste fem åren har 1,9 miljoner vuxna infekterats av sjukdomen årligen. Totalt lever 36,7 miljoner med smittan världen över. I Östeuropa och Centralasien har nyinfekteringstakten ökat med så mycket som 57 procent varje år de senaste fem åren. Hälften av dem är droganvändare.

Det innebär att målet att få slut på aidsepidemin år 2030 är hotat.

Annons
Annons

I ett pressmeddelande säger Michel Sidibé, chef för Unaids att epidemin kommer vara omöjlig att kontrollera om det kommer ett återfall av nyinfektioner nu. Han uppmanar världen till att agera brådskande och omedelbart för att kunna förebygga och hindra smittspridning.

Knappt hälften behandlas

Enligt Världshälsoorganisationen ska alla som diagnostiseras med hiv få omedelbar tillgång till bromsmediciner, men Unaids rapport visar att knappt hälften av de som bär viruset behandlas. Samtidigt är ungefär 57 procent av hiv-smittade inte medvetna om att de bär på viruset.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-07-13 14:57 (8 år sen)

    Läkemedelsbolagen injicerar säkert själva. Skickar ut vaccin och annat men döljer skit. Som när det varit vaccinering för svininfluensa etc., och man blir jagad med vaccin. Och så kommer följdsjukdomarna.

  • Avatar Tidigare användare 2016-07-13 12:56 (8 år sen)

    Köp aktier i läkemedelsbolagen. Bli rik på elände, fattigdom, krig och sjukdomar precis som läkemedelsbolagen.
    Kan detta bara vara en slump, eller finns det någon som hjälper till?
    Dags att ställa våra politiker till svars.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.