Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Hiv varken ökar eller minskar

Under 2013 anmäldes 461 fall av hivinfektion i Sverige. Det är på samma nivå som genomsnittet de senaste tio åren, enligt rapporter från Folkhälsomyndigheten.
Annons

Vanligaste rapporterade smittvägen vid hiv/aids är heterosexuell smitta, men för smittade i Sverige dominerar smitta genom sex mellan män. I den senare gruppen ökar andelen utlandsfödda, vare sig personen blir smittad i Sverige eller utomlands.

Smitta genom injektionsmissbruk har minskat de senaste åren. Detta har troligen flera orsaker, till exempel större tillgång till rena kanyler och sprutor och ändrade injektionsvanor. Sprututbytesprogrammen som nu finns i flera kommuner är en viktig åtgärd.

Smittrisken är minimal om den smittade har en väl fungerande behandling och om kondom används vid anala och vaginala samlag, enligt en analys från Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.