Nyhet | Infektion

Hiv-test för hemmabruk finns snart i Finland

Ett gör-det-själv-test för hiv har nu godkänts för försäljning i Finland och från och med slutet av augusti kan vem som helst göra testet i sitt hem. Det rapporterar Sveriges Radio.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-08-22
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Genom ett litet stick i fingret – det behövs bara ett par droppar blod, som sätts i en liten behållare – kan vem som helst testa sig för hiv på egen hand i sitt hem. Runt en kvart senare kommer svaret genom att visa ett eller två streck. Det berättar Pia Västinsalo, som arbetar på organisationen Hiv-point i Finland, för Sveriges Radio.

Hon menar att testet ska fungera som ett alternativ för de som har lång väg till närmaste vårdcentral eller tycker att tröskeln att söka professionell hjälp är för hög.

– Alla som har haft sex utan kondom borde göra ett test, säger Pia Västinsalo och tillägger att äldre män som haft oskyddat sex utomlands utgör en grupp som hälsovården kan ha svårt att nå och som därför kunde dra nytta av testet.

Annons
Annons

Om testet visar två streck

Självtestet är det första som har godkänts för försäljning av finländska myndigheter. Samtidigt finns det vissa risker med testet, menar Pia Västinsalo. Bland annat hur den som får ett oönskat resultat ska klara av det på egen hand. Hiv-point rekommenderar att göra testet i lugn och ro samt på en vardag då det är enklare att få stöd eller rådgivning.

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7021989

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu