Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Hiv harmlöst i framtiden

Hiv blir allt mindre farligt. I framtiden kommer sjukdomen inte att kunna skada människor, tror forskare. Anledningen: Evolutionen.
Annons

Forskare vid University of Oxford har studerat hiv i Botswana med hiv i Sydafrika. I Botswana har hiv-viruset funnits drygt tio år längre än i Sydafrika. Vid en jämförelse kunde forskarna se att virusets förmåga att föröka sig var 10 procent lägre i Botswana än i Sydafrika, rapporterar TT.

Vad som egentligen har skett är helt enkelt evolutionen. När viruset smittar från människa till människa kommer det förr eller senare möta någon med ovanligt bra immunsystem, menar forskarna.

Annons
Annons

– Det kan antingen ge upp eller förändra sig för att överleva, men det kostar i egenskap av en försämrad förmåga att föröka sig, säger professorn Philip Goulder till BBC.

I Botswana har evolutionen gjort att tiden från hiv-smitta till att de första symtomen på aids bryter ut ökat från 10 till 12,5 år - under loppet av tjugo år. Och så kommer det att fortsätta, spår Philip Goulder.

Annons
Annons

– I framtiden kommer människor antagligen vara symtomfria i flera decennier.

Forskningen presenteras i Pnas.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.