Nyhet | Infektion

Halverat hiv-stöd får hård kritik

För organisationer och andra företag som arbetar mot hiv och andra smittsamma sjukdomar kom årets statliga stöd som en chock. Stödet har nästan halverats i årets budgetbesked. Ett beslut som väckt kritik, inte minst hos riksorganisationen Noaks Ark.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-23
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Det är en väldigt stor förändring. Jag tycker att det är förskräckligt. Det finns många organisationer som ska dela på de här pengarna, säger Lena Nilsson Schönnesson, ordförande för Riksförbundet Noaks ark.

I år låg det statliga stödet på 143 miljoner kronor. Men när regeringens höstbudget presenterades igår låg stödet på 75 miljoner. Nästan en halvering. Motiveringen till det minskade stödet skriver regeringen är för att skapa utrymme för ”angelägna satsningar” på andra områden inom vård och omsorg.

Påverkar organisationers arbete

Lena Nilsson Schönnesson menar att de minskade resurserna kan bidra till nedskärningar i verksamheten och få stora konsekvenser både för arbetet med hiv-prevention men också för stödet till personer med hiv.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons