Nyhet | Infektion

Gravida oroliga för den nya influensan

Annons

Mödravårdscentralerna blir nedringda av gravida som är oroliga för att smittas av den nya influensan A (H1N1). Nu kommer första löftet från mödrahälsovården i Göteborg att de gravida ska få vaccineras först. Agneta Ellström, chef för mödrahälsovården i Göteborg, säger till Göteborgs-Posten att redan under första veckan som vaccinet finns tillgängligt ska alla gravida erbjudas vaccin. Och på mödravårdscentralen i Traneberg utanför Stockholm har man fått in ett stort antal samtal från oroliga blivande föräldrar.
– De gravida ringer kolossalt mycket och frågar saker. De är pålästa och ställer frågor vi inte kan svara på. Vi vet inte mycket mer än dem, säger chefen Ann Göransson till Dagens Nyheter.

De råd hon kan ge till dem som är oroliga är klassiska tips som att tvätta händerna och använda handssprit. En amerikansk studie visar att gravida ungefär har en fyrfaldig ökad risk för att behöva sjukhusvård till följd av svininfluensan, jämfört med kvinnor i samma ålder som inte är gravida. Men samtidigt finns det ingenting som tyder på att gravida löper ökad risk för&nbspatt smittas än andra och det finns heller inget som talar för att influensasjukdomen ger fosterskador. Enligt undersökningen är&nbsprisken för komplikationer högre ju längre in i graviditeten man är. Smittskyddsinstitutet skriver på deras hemsida att gravida som misstänks ha influensa bör ta kontakt med sjukvården omgående. Och rekommendationen från Socialstyrelsen inför massvaccineringen är att riskgrupperna, som gravida och personer med svåra kroniska sjukdomar, bör prioriteras.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons