Nyhet | Infektion

Gonorré och syfilis ökar – trots stabilt läge bland övriga smittsjukdomar

Under 2018 var läget stabilt för de allra flest anmälningspliktiga smittsamma sjukdomar i Sverige, det visar en rapport från Folkhälsomyndigheten. Samtidigt fortsatte spridningen av gonorré, syfilist, och flera fall av vibrio-infektion.


Publicerad den: 2019-05-17
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

I Sverige har sjukdomsbördan av smittsamma sjukdomar minskat över tid. Avvikelser från 2018 års trend kopplas till den varma sommaren. Till exempelvis ökade antal fall av vibrio-infektion i samband med bad i framförallt Östersjön. Under sommaren utbröt även ehec, en livsmedelsburen smitt, i stor skala.

Läget var relativt stabilt för de allra flesta sexuellt överförbara sjukdomar och blodburna infektioner.

– Det oroande undantaget är ökningen av gonorré som pågått i flera år. I kombination med en internationell trend av snabbt ökande antibiotikaresistens kräver detta åtgärder. Det pågår en fördjupad analys för att identifiera åtgärder som kan minska spridningen, säger utredaren Maria Axelsson i ett uttalande.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

En annan sexuellt överförbar sjukdom som ökade förra året vad syfilis. Samtidigt fortsatte antalet klamydiafall att minska.

Läs även: Vaccination inför utlandsresan - det behöver du veta

Annons
Annons

Antibiotikaresistenta bakterier orsakade flera infektioner

Infektioner som orsakats av antibiotikaresistenta bakterier visade på en ökande trend 2018. Vanligt är det att svenskar smittas av antibiotikaresistenta bakterier utomlands, men spridningen sker också inom landet och i olika vårdmiljöer. På flera sjukhus runt om i landet skedde flera utbrott av VRE, Vankomycinresistenta enterokocker, vilket bland annat ledde till en ökning av antal smittade fall förra året.

Vidare konstateras att:

Annons
Annons
  • Sverige har en fortsatt hög vaccinationstäckning och de sjukdomar som ingår i nationella vaccinationsprogram visar liksom tidigare låga och stabila nivåer. Liksom tidigare år orsakade importerade fall av mässling mindre utbrott men även dessa kräver stora insatser.

  • Bland de sjukdomar som normalt ökar under vintersäsongen rapporterades en relativt kraftig epidemi av RS-virus, en ganska lugn influensaperiod och en ovanligt mild säsong för calici, ofta kallat vinterkräksjuka.

  • Bland zoonoserna, sjukdomar som smittar mellan djur och människa, var det ett fortsatt stort antal fall av TBE under 2018. Enstaka fall av echinokocker rapporterades och Folkhälsomyndigheten bedömer nu att man inte längre kan utesluta att något av fallen smittats i Sverige.


    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/maj/stabilt-lage-for-smittsamma-sjukdomar-under-2018/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu