Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Generikaavtal ger fler tillgång till hepatit C-läkemedel

Läkemedelsbolaget, Bristol-Myers Squibb har skrivit under ett licensieringsavtal med den FN-stödda organisationen Medicines patent pool, MPP. Överenskommelsen innebär att generiska varianter av bolaget hepatit C-läkemedel nu kan bli tillgänglig för drabbade världen över.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-11-25

Annons

112 låg- och medelinkomstländer världen över kommer att få sälja generikan. Enligt MPP innebär det att ungefär två tredjedelar av alla drabbade nu kommer att få tillgång till läkemedelet. Enligt Världshälsoorganisationen beräknas totalt 150 miljoner människor vara smittade av hepatit C och ungefär en halv miljon människor dör varje år till följd av sjukdomen.

Avtalet med MPP innebär också att generikatillverkarna får utveckla kombinationer med andra direktverkande antivirala läkemedel för att skapa en pan-genotypisk behandling, det vill säga en behandling som fungerar på alla genotyper av hepatit C-viruset.

De nya hepatit C-läkemedlen som funnits på marknaden sedan 2014 har inneburit stora framsteg i behandlingen av sjukdomen, men de är också väldigt dyra.

Annons
Annons

Vad vet du om Hepatit C? - Testa dina kunskaper i vårt quiz

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons