Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Fruktar ny smittväg för zikaviruset

I USA har en vårdare till en avliden patient med zikavirus i kroppen, blivit smittad med zikavirus. Detta bekräftas av smittskyddsmyndigheten CDC i USA.
Annons

Man försöker nu att försöka reda ut hur vårdaren blev smittad, og Erin Staples, epidemiolog vid smittskyddsmyndigheten sade på en presskonferens på måndagen efter händelsen, att man lär sig något nytt om zikaviruset varje dag. Hon betonade att detta fallet var särskilt unikt.

Zikaviruset är vanligtvis inte farligt, och de flesta som blir smittad med viruset får lindriga symtom. Hos gravida tros viruset dock orsaka allvarlige forsterskador som hjärnskador.

Fruktar nu en direktöverförd smitta från person till person

Patienten som avled med en stor mängd zikavirus i kroppen, var en äldre man som i tillägg led av en annan sjukdom. Vårdaren till patienten var en anhörig till mannen, och blev snabbt frisk igen. Vårdaren har inte haft sexuelt umgänge med den zikasmittade mannen, ej heller hade vårdaren varit i områden där myggor med zikavirus finns. Därför fruktar man nu en direkt smitta från person till person.

Annons
Annons

I USA har det bekräftats 1 306 fall med zikavirus hittils. De flesta fick viruset efter att ha besökt områden i Syd- eller Mellanamerika, men 14 fick viruset via sexuellt överförd smitta, och endast en blev smittad ved att ha kommit i kontakt med viruset i ett laboratorium. Man tror inte att någon har blivit smittad av mygg inom USA:s gränser.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.