Första återfallen av malaria i Sverige

Ett fåtal personer som blivit smittade av malaria i Asien eller Afrika, och som vårdats i Sverige, har fått återfall. Det är första gången det händer i den svenska vården och man vet inte riktigt varför.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-12-09
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Anna Färnert, som arbetar som infektionsläkare på Karolinska universitetssjukhuset, säger till Sveriges Radios vetenskapsredaktion att problemet troligen inte beror på det nobelprisade artemisinin som ingår i kombinationsläkemedlet, utan det ämne som det kombineras med.

- Jag reagerade med förtvivlan för vi är väldigt måna om att bota de patienter som har malaria eftersom det är en så pass potentiellt allvarlig sjukdom. Vi måste vara säkra på att vi har en behandling som fungerar väl. Vissa har varit ganska sjuka och vi hittar malariaparasiter som tecken på att vi inte riktigt botade patienten, utan återfall, säger Anna Färnert till Sveriges Radio.

Viktigt att tidigare malariapatienter söker vård

De som fått återfall av malaria är ett fåtal personer som blivit smittade efter att ha varit i Asien eller Afrika. Vad återfallen beror på är man inte helt på det klara med. Liknande återfall har setts i Japan och Italien.

Annons
Annons

På Sveriges Radios fråga om vad som händer nu svarar infektionsläkaren Anna Färnert så här:

- Det viktigaste är att informera patienter som har blivit behandlade för malaria, att de måste söka igen om de får feber, så att vi kan ta ett nytt prov och se om de har malaria. Sedan utvärderar vi om vi kan förlänga behandlingen eller kanske kombinera med ytterligare läkemedel.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Null 2015-12-9 14:17 (4 år sen)

  Det har väl kommit hit nu när vi haft helt öppna gränser och folk vällt in utan kontroller..

 • Avatar Kari 2015-12-9 18:39 (4 år sen)

  Skall man undvika att resa till Asien nu? vaccinationer? Filippinerna?

 • Avatar Namn 2016-06-28 23:01 (4 år sen)

  I hope the rest of the nation has similar incentives for rele/abnewalternative energy too. If this doesn’t keep Arizona clean, green and with less money problems, I don’t know what will.

 • Avatar Namn 2016-07-2 19:37 (4 år sen)

  Thanks for being on point and on taegrt! http://mfwkymykziv.com [url=http://addtnrfpwtc.com]addtnrfpwtc[/url] [link=http://suhhtzvnpoq.com]suhhtzvnpoq[/link]


Annons
Annons
Annons