Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Forskare kräver hårdare bekämpning mot kolera

Annons

Enligt forskare krävs det nya strategier för att lyckas bekämpa kolera. Sjukdomen kolera sprider sig i dag snabbt över stora delar av Afrika och nu menar forskare, från flera olika länder, att man ska börja använda det koleravaccin som finns idag. Under de senaste åren har tio tusentals människor dött i kolera och trots att det görs satsningar och omfattande arbete för att bekämpa spridningen så är den svår att få stopp på. Bara under det senaste året har över fem tusen människor omkommit i Zimbabwe.

Forskarna, däribland flera svenskar, har tillsammans gått ihop i ett gemensamt upprop och skriver en debattartikel i tidskriften Science, där de menar att WHO måste ta nya grepp kring detta problem. Bland annat anser de att WHO borde uppmuntra allmänheten att använda det drickbara vaccinet, istället för att avråda länder och biståndsorganisationer att använda det. Anledningen till att WHO har motsatt sig att använda vaccinet för att bekämpa koleraepedimin i till exempel Zimbabwe är för att det är för kostsamt, har kort hållbarhet och måste förvaras kallt. Men forskarna menar att problemet med kolera är så pass omfattande att det mer än rättfärdigar de kostnader som uppstår.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons