Nyhet | Infektion

Fördubbling av mässlingsfall i Norge

Antalet mässlingsfall i Norge har nästa fördubblat sedan förra året. ”De som insjuknar har ofta rest”, säger Øystein Riise vid folkhälsomyndigheten.


Publicerad den: 2019-09-25
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Fördubbling av mässlingsfall i Norge
Annons

Hittills i år har 18 fall av mässling rapporterats i Norge, under motsvarande period förra året var det endast tio mässlingsfall. Totalt insjuknade tolv personer i sjukdomen under hela 2018 - vilket också var en ökning från föregående år. 2017 var det bara en person som smittades och året innan det fanns inga fall av mässlingen alls i Norge, det rapporterar TT.

Det är ändå ett relativt lågt antal personer som smittats av mässling i Norge och på landets folkhälsomyndighet FHI är man inte orolig. Många i Norge är vaccinerade mot sjukdomen.

”De som insjuknar har ofta rest”

– Norge är bland de länder i Europa där mässling inte sprids trots att sjukdomen är väldigt smittsam. På grund av resor får vi fall i Norge när det är utbrott i Europa och på andra platser. De som insjuknar har ofta rest, säger Øystein Riise vid folkhälsomyndigheten.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Vaccination mot mässling i Sverige

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som ger feber och utslag och kan i vissa fall få allvarliga följdverkningar. Immunitet mot mässling får man genom att ha haft sjukdomen eller genom vaccination.

Alla barn i Sverige erbjuds vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund vid 18 månaders och 6–8 års ålder. Vaccinet infördes i det svenska barnvaccinationsprogrammet 1982 och efter det har mässling blivit en sällsynt sjukdom i Sverige. Sjukdomen förekommer endast hos personer som inte blivit vaccinerade eller hos personer som bara fått en dos mässlingsvaccin.

De som inte har immunitet mot sjukdomen riskerar att smittas vid kontakt med någon som är sjuk. Sjukdomen är vanligare i många andra länder, och utlandsresenärer riskerar därför att smittas.

Läs mer om mässling här>>

Annons
Annons    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/fragor-och-svar/massling-passjuka-och-roda-hund/
  • Dagens medicin/TT - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/09/25/nytankande-gav-farre-fel-i-hemsjukvarden/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu