Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Fler fall av narkolepsi

Annons

Antalet rapporterade fall av narkolepsi hos barn i Sverige har ökat efter vaccinationerna mot svininfluensa, H1N, hittills har 22 fall kommit in från sjukvården, varav endast två är över 18 år gamla, och ytterligare 13 från privatpersoner. Men baserat på rapporterna från Stockholm är siffran lika hög bland de som inte har vaccinerat sig som bland de som har vaccinerat sig.

Enligt läkemedelsverket är det oklart om det finns ett samband mellan sjukdomen och vaccinet. Normalt sett insjuknar runt 100 personer varje år i narkolepsi, men de senaste åren har bara 7–16 barn om året fått diagnosen.

Annons
Annons

Professor Ingemar Persson på Läkemedelsverket påpekar dock att det mycket väl kan vara så att uppmärksamheten kring det eventuella sambandet kan ha lett till det ökade antalet rapporter.

Inför årets influensasäsong står rekommendationerna från socialstyrelsen fast, vaccinet kommer att erbjudas och rekommenderas framför allt till rskgrupperna, rapporterar Sveriges Television.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.