Nyhet | Infektion

Finns framtidens mediciner i marken?

Bakterier i vanlig jord tillverkar ämnen som kan bli till framtida läkemedel, påpekar amerikanska forskare. Nu uppmanar de allmänheten att skicka in prover från världens alla hörn.

Publicerad den: 2015-01-26
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Det är så kallade mikrober i jorden som producerar ämnen vilka kan användas för tillverkning av både gamla och nya läkemedel. Exempelvis kommer antibiotikaläkemedlen penicillin och vancomycin ursprungligen från jord.

Nyligen kom rapporter om att forskare hade funnit ämnen i jorden som kan ge upphov till ett nytt antibiotikum. Förhoppningen är att fler liknande ämnen gömmer sig under marken, vilka ska kunna användas som framtida läkemedel.

Ett amerikanskt team har därför börjat samla in jord från hela världen. Hittills har de studerat prover från stränder, skogar och öknar på fem olika kontinenter.

Annons
Annons

Forskarna ber samtidigt allmänheten om hjälp via deras hemsida, Drugs from dirt, där de skriver: ”Världen är en stor plats och vi kan inte komma åt all dess hörn. Vi skulle vilja ha lite hjälp att ta prover på jord runt om i världen.”

Främst är de intresserade av prover från outforskade miljöer som grottor och öar.

– Vi är inte ute efter hundratals eller tusentals prover. Vad vi verkligen vill ha är ett tusental från verkligt unika platser som kan innehålla riktigt intressanta saker. Så det är inte er trädgårdsjord vi är ute efter, även om den också innehåller en hel del bakterier, säger Sean Brady, chef för Laboratory of Genetically Encoded Small Molecules, till BBC.

Annons
Annons

Hittills har forskarna granskat 185 jordprover där man funnit ämnen som kan användas för att producera redan existerande mediciner. I prover från Brasilien hittades exempelvis gener som kan ge nya versioner av en särskild cancermedicin.

– Den ofattbara mångfalden vi fann är ett första steg mot vår dröm att konstruera en världskarta för kemikalier som har producerats av mikrober – liknande Google Earth och andra kartor över världens geografi, säger Sean Brady.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons