Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Feber mäts bäst i stjärten

Annons

Enligt en studie som gjorts på infektionskliniken vid universitetet i Örebro mäts temperaturen på patienter bäst i stjärten, och alltså inte med öron- eller muntermometer som vården använder i dag. 
– Om man ska lita på enstaka mätning, vilket man ofta gör på en akutmottagning eller en vårdcentral, så är inte öron- eller muntermometer tillräckligt noggrant. Det fungerar i alla fall inte i praktiken, säger Hans Holmberg, överläkare på universitetssjukhuset i Örebro. 

Rektaltermometern bäst för mätning av feber

Hans Holmberg har tillsammans med sina kollegor på infektionskliniken på universitetssjukhuset i Örebro kommit fram till att rektaltermometern är överlägsen. Upp till en grads skillnad kunde det vara mellan mätningarna i örat på samma patient med bara någon minuts mellanrum. Faktorer som vax, hår och individuella anatomiska skillnader på örongången påverkar temperaturmätningen i örat. Och när det gäller temperaturmätning i munnen kan det vara svårt för patienten att hålla munnen ordentligt stängd i en minut. Studien pågick under två år och totalt deltog 323 patienter. Inom den svenska vården är dock mätning av temperatur i örat eller munnen vanligt. Det går snabbare och är enklare för patienten.

Läs mer om feber här »

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons