Nyhet | Infektion

Feber mäts bäst i stjärten

Annons

Enligt en studie som gjorts på infektionskliniken vid universitetet i Örebro mäts temperaturen på patienter bäst i stjärten, och alltså inte med öron- eller muntermometer som vården använder i dag. 
– Om man ska lita på enstaka mätning, vilket man ofta gör på en akutmottagning eller en vårdcentral, så är inte öron- eller muntermometer tillräckligt noggrant. Det fungerar i alla fall inte i praktiken, säger Hans Holmberg, överläkare på universitetssjukhuset i Örebro. 

Rektaltermometern bäst för mätning av feber

Hans Holmberg har tillsammans med sina kollegor på infektionskliniken på universitetssjukhuset i Örebro kommit fram till att rektaltermometern är överlägsen. Upp till en grads skillnad kunde det vara mellan mätningarna i örat på samma patient med bara någon minuts mellanrum. Faktorer som vax, hår och individuella anatomiska skillnader på örongången påverkar temperaturmätningen i örat. Och när det gäller temperaturmätning i munnen kan det vara svårt för patienten att hålla munnen ordentligt stängd i en minut. Studien pågick under två år och totalt deltog 323 patienter. Inom den svenska vården är dock mätning av temperatur i örat eller munnen vanligt. Det går snabbare och är enklare för patienten.

Läs mer om feber här »

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons