Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Färre drabbades av tbe ifjol

Torrare väder och ökad vaccinationstäckning är två förklaringar till varför fallen av tbe minskade under 2014. Totalt anmäldes 178 tbe-fall till Folkhälsomyndigheten.

Publicerad den: 2015-04-20

Annons

Virusinfektionen tbe, fästingburen hjärninflammation, förekommer i stora delar av landet. Främst längs de östra delarna, utmed Östersjön och Mälaren. Allra flest smittas i Stockholms län, Södermanland, Västra Götaland, Uppsala och Östergötland.

Hittills i år har inget fall av tbe rapporterats, men med vårvärmen kommer fästingarna snart att vakna till liv, påpekar Folkhälsomyndigheten. Det är därför dags att ta ställning till vaccin mot tbe, om man ska vistas i riskområden i sommar.

Tbe sprider sig norrut

2014 anmäldes totalt 178 fall av tbe, vilket är en minskning jämfört med tre föregående år. Att antalet drabbade är färre beror troligtvis på att vaccinationstäckningen ökar. Fjolårets torra och varma sommar bidrar också till den låga siffran. Vid höga temperaturer gömmer sig fästingarna på fuktigare platser, och kommer inte i kontakt med människor på samma sätt.

Annons
Annons

Under hela 2000-talet har dock antalet drabbade i tbe succesivt ökat, samtidigt som infektionen sprider sig norrut och västerut i Sverige.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.