Nyhet | Infektion

Färre dör i hiv

Efter många år med en ständig ökning av antalet sjuka i aids verkar nu kampen mot sjukdomen ha gett effekt. I Sydafrika, ett av de länder som drabbats hårdast av hiv, minskar dödligheten kraftigt.

Publicerad den: 2015-01-05
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Epidemin har nått sin kulmen. Den stora frågan nu är hur fort smittan minskar och hur lågt ner det går att nå i antal smittade. Det här visar att det går att åstadkomma väldigt mycket även i fattiga områden, om man satsar mycket och vet vad man vill, säger Anders Molin, verksföreträdare i hälsofrågor på biståndsorganisationen Sida, i en intervju med Dagens Nyheter.

Med effektiva bromsmediciner och behandlingsprogram för hiv-sjuka har antalet smittade sjunkit på de flesta håll i Afrika, även om behandlingsprogrammen i kontinentens fattigaste länder inte nått ut till alla ännu.

– Stora grupper av de allra fattigaste får fortfarande ingen behandling. Men att utvecklingen ändå är mycket positiv råder det ingen tvekan om, säger Anders Molin till DN.

Annons
Annons

Fortfarande finns inget botemedel mot hiv, och smittade behöver livslång medicinering för att hålla sjukdomen i schack. Men även om medicinerna bara bromsar och inte botar, innebär läkemedlen att risken för att föra vidare smittan minskar kraftigt.

– Även om utvecklingen är väldigt positiv så är det viktigt att inte tappa bort de förebyggande åtgärderna. Kampanjerna för att använda kondomer, sprutbyten för narkomaner och att ändra riskbeteenden måste fortsätta, säger Anders Molin.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons